Wat moet er veranderen?

Op dit moment bepaalt dat het werk dat je doet, de baan die je hebt, waar jij je pensioen moet opbouwen. Werk je bijvoorbeeld in de zorg, dan ben je verplicht pensioen op te bouwen bij pensioenfonds Zorg en welzijn. Werk je in de horeca, dan bouw je pensioen op bij pensioenfonds Horeca. Ben je huisarts, dan zit je bij het pensioenfonds voor de Huisartsen. Etc. Kortom: bij pensioen is er sprake van gedwongen winkelnering.

En dat is best vreemd. Natuurlijk is het belangrijk pensioen op te bouwen, maar waarom mag je niet bepalen bij wie je dat doet? Je werkgever bepaalt immers ook niet bij welke bank je bankiert? Wat ons betreft zou iedere Nederlander zelf moeten kunnen kiezen bij wie hij of zij zijn pensioenpot onderbrengt.

 

De Grote Verplichtstelling

Hiervoor zou de zogenoemde ‘Grote verplichtstelling’ moeten verdwijnen. Die bepaalt dat je verplicht bij een pensioenfonds zit op basis van het werk dat je doet.

Voor alle duidelijkheid: dit betekent niet dat je niet meer verplicht bent voor je pensioen te sparen. Het beëindigt wel de gedwongen winkelnering. Je krijgt dan de mogelijkheid  over te stappen naar een andere aanbieder als het je niet bevalt. Bijvoorbeeld eens per jaar, net zoals bij je zorgverzekering. En doe je niets, dan verandert er niets en blijf je gewoon zitten waar je zit.

Die Grote verplichtstelling is niet meer van deze tijd en lijkt zelfs in strijd met het Europees recht. Onze regering kan iets aan deze Grote verplichtstelling doen. Deze petitie is dan ook bedoeld om kabinet Rutte III aan haar eerdere voornemen te houden: iedereen een persoonlijk pensioenpotje in 2020.