Fabels over persoonlijke pensioenpotten

Er bestaan nogal wat misverstanden over persoonlijke pensioenpotten. De belangrijkste misverstanden zetten we hier op een rijtje.

1. Een systeem met persoonlijke pensioenpotten levert minder rendement op.

Bij een systeem met persoonlijke pensioenen wordt het vermogen van de deelnemers – net zoals bij een pensioenfonds – collectief belegd. Voor het rendement maakt dit dan ook niets uit. Het verschil is dat bij persoonlijke pensioenen wordt bijgehouden wat iedere deelnemer heeft ingelegd. Er is dan ook een direct verband tussen wat je inlegt en uiteindelijk aan pensioen terug krijgt. Dat is niet het geval bij pensioenfondsen.

2. Bij een systeem met persoonlijke pensioenpotten moeten mensen ingewikkelde keuze’s maken.

Dat klopt niet. Bij een systeem met persoonlijke pensioenpotten is het wel mogelijk deelnemers bepaalde keuzes te geven. Bijvoorbeeld ten aanzien van het risico dat hij wil lopen. Dat hoeft echter niet. Als een deelnemer niets kiest dan gelden de standaard opties. Oftewel: hij heeft iets te kiezen, maar hij hoeft niets te kiezen.

3. Een systeem met persoonlijke pensioenpotten is duurder

In tegendeel. Het huidige Nederlandse pensioenstelsel is complex en daardoor duur. Een eenvoudig pensioenstelsel waarin iedereen een eigen pensioenrekening heeft (en je niet steeds van pensioenregeling hoeft te wisselen als je van baan wisselt) is zeer waarschijnlijk goedkoper dan het huidige stelsel.

4. Bij persoonlijke pensioenpotten ben je aan de commerciƫle verzekeraars overgeleverd.

Een collectief of een individueel pensioenstelsel staat helemaal los van de uitvoerder van het pensioen. Zo voert APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland, zowel het collectieve pensioen van het ABP uit, als de individuele pensioenen van het ZZP pensioen.

5. Bij persoonlijke pensioenpotten kun je niet het langlevenrisico delen.

Met een individuele pot met geld kun je een levenslange pensioenuitkering krijgen. Alleen het risico dat een hele generatie ouder wordt kan niet gedeeld worden. Maar dat wordt nu ook niet gedeeld. Dat wordt doorgeschoven naar de volgende generatie.